İOS & Android Mobil Uygulama Geliştirme

İOS & Android Mobil Uygulama Geliştirme

Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte internet, cebimize girmiş durumda. Mobil cihazlarımız ile ihtiyaç duyduğumuz her bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabiliyoruz. Mobil cihaz kullanımının yaygınlaşması ve giderek artmasıyla farklı ihtiyaçlara cevap verecek mobil uygulamaların artması da kaçınılmaz olmuştur. Özellikle hayatı kolaylaştırmaya ve aradığımız bilgilere pratik şekilde ulaşabilmemizi sağlayacak uygulamalar, marka ve şirketlerin varlığını sürdürmesinde önemli bir etkiye sahip. Alışveriş ve bankacılık gibi alanlarda geliştirilen mobil uygulamalar, aynı zamanda marka ve şirketler arası rekabet ortamını da doğurmaktadır. Bu ortamda ios & android mobil uygulama geliştirme konusunda Buds, mobil programlama dilleri ve mobil uygulama geliştirme programları ile ihtiyaç duyduğunuz alanda program geliştirebilmenizi ve kullanıcılara sunabilmenizi sağlıyor.

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir?

Günlük hayatın neredeyse her alanında kullandığımız mobil uygulamalar, şirketlerin bu alanda varlıklarını güçlendirmek istemesine zemin hazırlamıştır. Bu kapsamda mobil uygulama geliştirme hizmetleri alınarak özel uygulamalar geliştirilmiş ve android ya da ios işletim sistemleri üzerinden kullanıma sunulmuştur. Mobil uygulama geliştirme nedir? sorusundan önce mobil uygulamalar nedir? sorusuna yanıt vermeliyiz. Tablet, dizüstü bilgisayar, akıllı saat ve akıllı telefon gibi mobil olarak ifade edilen cihazlarda çalışması amacıyla hazırlanan uygulama yazılımlarını ifade eder. Mobil uygulama geliştirme ise bu mobil cihazların donanım ve özelliklerinden yararlanarak yazılım oluşturma ve geliştirme işlemidir. Geliştirilen uygulamalar, mobil cihazın işletim sistemine uyumlu mağazalardan indirilmektedir. Android uygulama geliştirme işlemi sonrası uygulamalara, android cihazlarda bulunan Google Play mağazası üzerinden ulaşılabilirken, ios uygulama geliştirme işlemi ile birlikte kullanıcılara sunulacak uygulamalara App Store üzerinden ulaşılabilmesi mümkündür.

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir?
Mobil Uygulama Geliştirme Süreci

Mobil Uygulama Geliştirme Süreci

Uygulama geliştirme, birçok farklı sektörde ihtiyaç haline gelmiştir. Mobil kullanımın artması ile birlikte büyük ölçekli işletmelerin yanı sıra küçük ölçekli işletmeler de mobil uygulama geliştirici için bütçe ayırmaktadır. Marka bilinirliği ve şirket gücünü artırma amacıyla geliştirilmek istenen uygulamalar bir dizi mobil uygulama geliştirme süreci içerir. Mobil uygulama geliştirme aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Strateji Aşaması

Geliştirilecek uygulamanın kalitesi ve başarısıyla doğrudan ilişkili olan strateji aşamasında kuruluşlar için çeşitli ihtiyaç ve hedef saptamaları yapılır. Geliştirilecek uygulamanın hangi soruna çözüm getireceği, hangi hedef kitlesine hizmet vereceği, rakip ve pazar analizleri yapılır. Bu analizler doğrultusunda bir strateji belirlenir. Bu aşamada aynı zamanda, planlanan mobil uygulamanın hangi mobil uygulama geliştirme platformu ile en iyi sonucu vereceği araştırmaları ve çalışmaları yapılır. Uygulama geliştirme için en iyi platform hangisi ya da en iyi mobil uygulama geliştirme dili kapsamında merak edilen sorulara yanıt aranır.

Strateji Aşaması
Planlama Aşaması

Planlama Aşaması

Planlama aşaması, strateji aşamasında elde edilen veriler doğrultusunda bir uygulama çizelgesinin hazırlandığı basamaktır. Bu basamakta uygulamayı geliştirecek ekip, kullanılacak teknolojiler, araçlar ve uygulamanın amaçlanan sürüm tarihini karşılaması adına zaman çizelgesi gibi temel yapı taşları üzerinde durulur. Uygulama öncesi en önemli aşamalardan biri olan planlama aşamasında varış noktası ve varış noktasına gelene kadar olan süreç her detayı ile zaman çizelgesi üzerinde planlanmalıdır.

Tasarım Oluşturma Aşaması

Strateji oluşturma ve planlama aşaması sonrasında uygulamanın tasarımını oluşturma basamağı gelmektedir. Bu aşamada en önemli görev ekibe düşmekle birlikte kurumun ve kurumun seçtiği platformun ihtiyaçlarını karşılamak üzere prototipler ve örnekler oluşturulur. Süreç sonrası alınacak geri bildirimlerin daha erken alınabilmesi için bu aşamada kullanıcı deneyimi grafiği oluşturulabilir ve uygulama geliştiriciler, kullanıcı deneyimi veya danışmanlık konusunda yardımcı olabilir.

Tasarım Oluşturma Aşaması
Geliştirme Aşaması

Geliştirme Aşaması

Daha çok teknik kısmı kapsayan geliştirme aşaması; ön uç, arka uç, API gibi teknik mimarinin oluşturulduğu bir süreçtir. Yazılım geliştirme aşaması anlamına gelen bu süreçte uygulama adına en iyi saptamalar yapılır ve geliştirme işlemleri gerçekleştirilir. Ayrıca süreç boyunca mobil performans ölçümlerinin yapılması ihmal edilmemelidir. Performans ölçümleri yapılarak ölçüm sonrası elde edilen verilerek göre gerekli optimizasyonlar yapılabilir ve uygulamadan alınacak verim artırılabilir.

Test Aşaması

Bu aşama, uygulamanın yayına alınmadan önceki son aşamasıdır. Test aşaması ile birlikte artık uygulama hakkında son verile saptanır. Uygulamanın ihtiyaçları karşılayacağı ve güvenilir olduğu konusunda emin olunmalıdır. Yapılan testler, ölçümler ve uygulamanın, planlanan tüm cihazlarda çalışıp çalışmayacağı, kullanılabilirliği, performansı ve güvenilirliği test edilir. Bu testler sonucunda sürecin bir önceki aşamaya mı yoksa bir sonraki yani sürüm aşamasına mı geçeceğine karar verilir.

Test Aşaması
Sürüm Aşaması

Sürüm Aşaması

Son aşama, uygulamanın tamamlanarak kullanıcılara sunulmak üzere piyasaya sürülmesidir. Sürüm aşaması ile işler artık tamamen bitmiş sayılmaz. Uygulamanın performansı düzenli olarak izlenmeli ve organik kullanıcı deneyimleri gözlemlenmelidir. Bununla birlikte uygulama bakımına ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca uygulama tanıtımı ve pazarlaması bu aşamada önem kazanır. Kullanıcıların, uygulamayı indirmeleri için onlara bir sebep verilmeli ve çeşitli kampanyalar ile uygulama tanıtımı gerçekleştirilmelidir. Bu sayede süreç boyunca yapılan çalışmalar ve uygulama, beklenen performansını ve etkisini gösterebilir.

Mobil Uygulama Türleri

İos ve android uygulama yapma işlemleri ile şirket ve markalar, hedef kitlelerine daha kolay bir şekilde ulaşabiliyor. Uygulamanın nasıl oluşturulacağını ifade eden ve bu kapsamda geliştirilen mobil uygulama türleri;

  • Yerel Mobil Uygulamalar:Yerel uygulama türü, android ya da ios gibi belli cihaza ve platforma özgü uygulamaları ifade eder.
  • Aşamalı Web Uygulamaları:Alternatif bir yaklaşım sunan aşamalı web uygulamaları; JavaScript, HTML5 ve CSS kullanılarak oluşturulmakta olup hem web hem mobil tarayıcılarda çalışmaktadır.
  • Platformlar Arası Uygulamalar:Platform arası uygulamalar sayesinde tek kod tabanı yeterlidir.
  • Karma Mobil Uygulamalar:Karma mobil uygulama türü, web ve mobil uygulamalar arasında kod tabanı paylaşımı avantajı sunar.
  • Mobil Uygulama Türleri
    Mobil Uygulama Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Mobil Uygulama Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Dijital pazarlama alanında hizmet veren ve çalışan her işletme, mobil uygulama yaptırma gereksinimi duyabiliyor. Bu kapsamda ios & android mobil uygulama geliştirme hizmeti alınmakta, çeşitli programlar ve araçlar kullanılarak uygulamalar geliştirilmektedir. Uygulama geliştirme kapsamında hizmet veren firmalar, müşteri talepleri ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda uygulama geliştirirken birçok noktayı göz önünde bulundurmalıdır. Bu kapsamda mobil uygulama yaptırırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Geliştirilecek mobil uygulama, şirketinizin beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamalı, bütçenize kazanç sunmalıdır.
  • Uygulama geliştirme öncesi strateji ve planlama aşamalarında oldukça titiz olunmalı, süreç en iyi şekilde planlanırken her detay düşünülmelidir.
  • Müşteri beklentilerine ihtiyaç verilmeli, kullanıcı deneyimi artırılmalıdır. Uygulamanın başarı, kullanıcı deneyimi ile doğru orantılıdır.
  • Uygulama geliştirme aşaması profesyonel şekilde yürütülmelidir. Çeşitli analiz ve testler düzenli olarak yapılmalı, ölçüm sonuçları uygulama geliştirilmelidir.
  • Ücretsiz teklif yada analiz için bize ulaşabilirsiniz.
    Hemen Teklif Al!
    Icon
    Shape
    Hemen Bilgi Al!

    Sorularınızı cevaplamak için sizi bekliyoruz.